De programmeur en de moderne speeltjes

Programmeur

Computer software en apps zijn moderne speeltjes die jong en oud fascineren en tegelijkertijd het leven veraangenamen. Achter elk stukje moderne technologie zit echter een ingenieus in elkaar gezet systeem aangestuurd door een eigen taal dat ervoor zorgt dat alles naar behoren werkt. Het brein achter dit systeem zijn de programmeurs, die ervoor zorgen dat computers en apps zelfs door de jongste generatie moeiteloos gebruikt kunnen worden.

 

Wat is een programmeur?

De programmeur, ook wel software-ontwikkelaar, is degene die het gebruik van een apparaat of app via de software mogelijk maakt. Door gebruik te maken van verschillende programmeertalen, waaronder Java, HTML, C++ en SQL kan de programmeur de functionaliteit en het gebruiksgemak bepalen. De broncode vormt daarbij de leesbare taal waarin een programma geschreven is.

 

 Het belang van een goede programmeur

Een goede programmeur is essentieel voor de alle bedrijven die technologie gebruiken voor hun succes. Om er één te vinden kun je kijken op internet of sites zoals www.personalprogrammer.nl/.  Een goede programmeur beschikt niet alleen over een boven gemiddeld analytisch vermogen, maar is in staat de software naar wens van zijn klant te ontwikkelen. Daarbij dient zowel de doelgroep als het gebruiksgemak en de functionaliteit in het oog gehouden te worden. Immers, de technologie blijft zich in razend tempo ontwikkelen en mensen zijn niet meer zo snel te impressioneren. Pas als een product boven het gemiddelde uitstijgt zal zich dit vertalen naar een grotere afzet.

 

De programmeur dient hier vooraf op in te spelen door met nieuwe ideeën op de markt te komen. Creativiteit en inventiviteit zijn daarom essentiële eigenschappen voor een goede programmeur. Een goede programmeur vinden kan daarom nog best een klus zijn, waarbij niet alleen gekeken dient te worden naar de diploma’s en opleidingen, maar waarbij werkervaring zeker een belangrijke rol speelt.

 

 Technologie en de toekomst van programmeurs

Waren het vroeger voornamelijk computers die bestuurd werden door software, tegenwoordig is de technologie zo ver ontwikkeld dat zelfs gewone huishoudens niet meer zonder slimme apparaten kunnen. Denk daarbij aan huishoudelijke apparatuur die op elkaar ingesteld is of aan te sturen is via allerlei apps, die weer bestuurd worden door de software van de smartphone. Om optimaal te blijven genieten van het gebruiksgemak van de apparaten is software nodig die met de ontwikkelingen meegaat. Aangezien de technologie op alle vlakken steeds verder gaat en er geen dag voorbij lijkt te gaan zonder dat er nieuwe ontwikkelingen plaats hebben gevonden, ziet de toekomst van programmeurs er rooskleurig uit, mits zij voldoen aan het profiel van een goede programmeur.

 

 

 Informatica in het onderwijs

Het feit dat de technologie niet meer weg te denken is uit het dagelijkse leven heeft ervoor gezorgd dat steeds meer onderwijsinstellingen ertoe over gaan om informatica (programmeren) op te nemen in het curriculum. De Amerikaanse president Barack Obama wil er zelfs voor zorgen dat met een vrijgekomen bedrag van $ 4 miljard alle studenten uit het laatste jaar van het middelbaar onderwijs kunnen kiezen voor computerwetenschappen. Hiermee wordt de weg vrijgemaakt voor een nieuwe generatie techneuten die reeds opgegroeid zijn met het gemak van allerlei technische snufjes. Vanuit het middelbare onderwijs kan dan de overstap gemaakt worden naar een specifieke informatica opleiding op MBO, HBO of WO niveau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *