De voordelen van een goed debiteurenbeheer

De voordelen van een goed debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer is eigenlijk alles wat jouw onderneming doet om ervoor te zorgen dat je klanten hun openstaande facturen betalen. Met goed debiteurenbeheer (zoals met de software van Debiteurnet) zorg je voor een goede cashflow en een gunstig banksaldo, en daarom is debiteurenbeheer een van de belangrijkste onderdelen van je organisatie.

 

Wat doe je precies bij debiteurenbeheer?

Debiteurenbeheer is natuurlijk het inboeken van facturen in de boekhouding en het uitsturen van de factuur naar de klant. Maar het is veel meer dan dat. Zo hoort bij debiteurenbeheer ook dat je het op tijd merkt als een factuur achterstallig is en dat je daarnaar handelt. Geef de klant op tijd een belletje of schrijf een brief als een factuur niet op tijd wordt betaald en neem eventueel vervolgstappen, zoals het inschakelen van een incassobureau.

Daarnaast hoort bij het debiteurenbeheer ook het maken van een regelmatige debiteurenanalyse. Hierbij ga je na welke klanten je hebt, hoeveel de openstaande facturen zijn en hoelang deze facturen openstaan. Met een goede debiteurenanalyse kun je inschatten welke risico’s je loopt op te late betaling of helemaal geen betaling, zodat je een goede prognose van je cashflow kunt maken.

 

Bij een goed debiteurenbeheer zorg je ook dat je van elke klant de kredietwaardigheid kent. Dit kun je doen door je klant door een speciaal bedrijf te laten controleren, maar als je de klant langer en beter kent, kun je je klanten ook zelf een score toekennen. Bij de kredietwaardigheid geef je eigenlijk aan hoe groot de kans is dat deze klant op tijd zijn rekening betaalt. Weet je de kredietwaardigheid van de klant (door je eigen ervaring of door het inschakelen van een extern bureau), dan kun je aan de hand daarvan afwijkende betalingstermijnen hanteren of een ander herinneringsbeleid. Zo kun je bijvoorbeeld bij een klant wiens kredietwaardigheid lager is, beter een wat kortere betaaltermijn afspreken en wat vaker of sneller herinneringsbrieven sturen.

 

De voordelen van goed debiteurenbeheer

Heb je een goed debiteurenbeheer, dan worden je facturen sneller betaald, waardoor je dat geld sneller weer kunt investeren in je eigen onderneming. Dat zorgt er ook voor dat je minder hoge leningen hoeft af te sluiten, waardoor je minder rente betaalt. Je hoeft bovendien geen of minder openstaande facturen af te schrijven. Dit alles zorgt voor hogere winst.

 

Bovendien zorgt goed debiteurenbeheer er ook voor dat je regelmatig contact hebt met de klant. Een ontevreden klant zal misschien wat langer wachten met het betalen van je factuur. Een goed debiteurenbeleid zorgt ervoor dat jij dat snel doorhebt, waardoor je daarop kunt inspelen. Dat zorgt voor een betere relatie met je klant. Een professioneel en tijdig debiteurenbeheer straalt daarnaast ook uit op jouw eigen onderneming, dus zorg voor een positief en professioneel beeld naar buiten toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *