Alarmsystemen

Alarmsystemen

Steeds meer mensen denken tegenwoordig na over een alarmsysteem voor hun huis. Met steeds handiger wordende inbrekers lijkt dat inderdaad geen overbodige luxe te worden. Een alarmsysteem zorgt in elk geval voor een betere nachtrust en een relaxtere vakantie. Voor u echter naar een winkel stapt om een alarmsysteem aan te schaffen, is het wel goed om erover na te denken wat voor soort systeem u wilt. Zo kan een goede slotenmaker, zoals Slotenservice Molsberger u daarbij helpen. Alarmsystemen zijn er namelijk in alle soorten, maten en prijzen. Genoeg keuze dus, maar wel een extra verantwoordelijkheid voor u om te zorgen dat u een systeem kiest dat het beste bij u past.

 

Bekabeld of draadloos

Allereerst dient u te besluiten of u een bekabeld of een draadloos alarmsysteem wilt. Een bekabeld systeem is in principe het veiligst, maar heeft als nadeel dat het lastiger aan te leggen is. Er worden namelijk kabels aangelegd van de alarmcentrale naar elke unit door uw hele huis heen. Dat kan dus in een bestaande woning voor flink wat hak- en breekwerk zorgen. In een nieuw te bouwen huis is het goed hierbij tijdens de bouw al rekening te houden.

Een draadloos alarmsysteem verzendt de signalen vanuit de units wireless naar de centrale. Het is iets duurder in aanschaf, maar ten opzichte van het aanleggen van een bekabeld systeem in een bestaand huis valt dat weer weg. Een voordeel van de meeste draadloze alarmsystemen is dat u die kunt aansluiten op uw smartphone, waardoor u een signaal op uw telefoon kijkt wanneer het alarm afgaat. Ook kunt u camera’s aansluiten en de beelden op uw smartphone afspelen.

Hoewel de batterijen over het algemeen een redelijk lange levensduur hebben, moet u met een wireless systeem wel zo nu en dan de batterijen vervangen.

Een hybride alarmsysteem heeft het beste van twee werelden: het systeem is in principe bekabeld, maar kan makkelijk worden uitgebreid met extra units.

 

Basis of uitgebreid

Vervolgens is de vraag hoe uitgebreid u uw alarmsysteem wilt hebben. In een basisalarmsysteem zitten over het algemeen de standaarddingen als een bedieningspaneel, bewegingsdetectoren voor de ruimtes en een sirene. Wilt u daarnaast ook nog magneten voor op ramen en deuren, camera’s om het beeld op te nemen en af te spelen, een rook- of watermelder en/of een aansluiting bij een alarmcentrale, dan dient u over het algemeen voor het uitgebreide pakket te kiezen.

 

Wat zegt uw inboedelverzekeraar?

Heeft u een inboedelverzekering, dan vergoedt uw verzekeraar in principe de waarde van de eventueel gestolen spullen. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden u een korting op de premie aan, als u kunt aantonen dat u een alarmsysteem heeft.

Afhankelijk van de totale waarde van alle spullen in uw huis, kan uw verzekeraar zelfs een alarmsysteem van een bepaalde veiligheidsklasse verplicht stellen. Hiervoor kunt u een erkende alarmexpert inschakelen, die dan eerst uw woning komt bekijken. Aan de hand van vastgestelde punten kijkt deze expert wat er nodig is om de woning te laten voldoen aan een bepaalde veiligheidsindicatie. Deze expert kan het systeem vervolgens ook zelf installeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *